"Túl sok már az erőszak"

Washington új lehetőségeket keres Szíria ügyében

Az Egyesült Államok új lehetőségeket keres a szíriai polgárháború megállítására.

2013.02.09 09:52MTI

John Kerry új amerikai külügyminiszter pénteki esti, e minőségében első sajtóértekezletén nem volt hajlandó foglalkozni a washingtoni vezetés arról szóló vitáival, hogy Amerika fegyverezze-e fel a szíriai felkelőket. 

Mint mondta, reméli, hogy találnak diplomáciai megoldást a konfliktusra. Leon Panetta még mint védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a szíriai felkelők felfegyverzését javasolták Barack Obama elnöknek, de ő ezt elvetette.
 
"Úgy érzékelem, hogy a kormányban mindenki, de sokan a világ másik felén is nagyon szomorúak a véget nem érő szíriai erőszakcselekmények miatt. Túl sok már a gyilkosság, az erőszak, és természetesen megoldást akarunk. Elemzünk, számba vesszük, milyen lépéseket lehetne tenni, ha egyáltalán vannak, de különösen diplomáciaiakat, hogy csökkenteni tudjuk a erőszak mértékét és kezelni a helyzetet" - mondta Kerry kanadai kollégájával, John Bairddal közösen tartott tájékoztatóján.
 
"Nem tudom, milyen viták voltak a Fehér Házban, és ki mit mondott, de az elmúlt vitákkal nem is foglalkozom. Ez már egy új kormány, az elnök második mandátuma, én vagyok az új külügyminiszter, és előre megyünk" - tette hozzá. 

Azokkal a tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyeken az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország folytat majd még ebben a hónapban Iránnal vitatott atomprogramjáról, Kerry figyelmeztette Teheránt: felkészülten jöjjön a tárgyalásokra, és vegye komolyan az atomprogramja miatti aggodalmat.
 
Ha Irán azt teszi, amit kell, és bizonyítja, hogy atomprogramja békés, akkor a nemzetközi közösség pozitívan fog reagálni erre. Ha nem, akkor még inkább elszigetelődik - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.