Szíria

Heves harcok Damaszkuszban

Heves harcok törtek ki szerdán a szíriai fővárosban, ahol a felkelők kísérletet tettek arra, hogy bejussanak Damaszkusz központjába - közölték ellenzéki és kormánypárti források, amelyek azonban teljesen eltérően írják le a helyzetet.

2013.02.06 19:14MTI

A városban hetek óta nem voltak ilyen súlyos összecsapások, az ágyúk dörgése és a fegyverek zaja szinte mindenhol hallható. Ellenzéki aktivisták videofelvételein látszik, ahogy a tüzérségi gránátok becsapódása nyomán füst borítja be a felkelők kezén lévő keleti negyedek házait.

Az állami média azt állítja, hogy a hadsereg visszaverte a támadást, a lázadók viszont jelentős térnyerésről számoltak be, egyebek között arról, hogy elfoglalták a damaszkuszi körgyűrű egy szakaszát. A támadás súlypontja az északkeleti Dzsobar negyedben van, amely a keleti külvárosokat összeköti a belvárossal. A negyedet átszeli a körgyűrű. Keletre tőle a felkelők az urak, és onnan támadják a hadsereg nyugati oldalon fekvő nyugati oldalon.

"Ez a negyed a kulcs Damaszkusz szívéhez" - mondta egyik parancsnokuk.

"Nem akarok hamis reményt kelteni az emberekben, de ha az utcai harc eléri Damaszkusz központját, a rendszer nem lesz képes véget vetni neki" - tette hozzá.

A felkelők azt állítják, hogy a Damaszkusz bevételéért tavaly indított rendezetlen támadással szemben most egybefogták az ellenzéki erők dandárjait, és megszervezték az utánpótlást is.

"Ami most történik a harctéren az nagy dolog, de csak előkészület egy még nagyobb hadműveletre" - mondta egy másik, iszlamista parancsnok.

Az állami sajtó szerint a katonaság több negyedben "hadműveletet folytat a terroristák ellen, és megsemmisíti a bűnözők búvóhelyeit". Egy belbiztonsági forrás közölte, hogy Damaszkusz bevezető útvonalait lezárták, elővárosokat körbezárták, és a hadsereg "totális offenzívát indított".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.