Kairóban

Ahmadinezsád a szíriai válságról tárgyalt Murszival

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő a szíriai válságról tárgyalt kedden egyiptomi vendéglátójával Kairóban. Az elnök az első iráni vezető, aki 1979, azaz az iráni iszlám forradalom óta az országba látogat, így útját szakértők történelmi jelentőségűnek minősítik.

2013.02.05 20:07MTI

Irán Damaszkusz egyik leghűségesebb szövetségese a térségben, miközben Egyiptom azon államok egyike, amelyek lemondásra szólították fel Bassár el-Aszad szíriai államfőt.

Tavaly szeptemberben Mohamed Murszi egyiptomi államfő arra akarta rávenni Teheránt, hogy hagyjon fel Aszad támogatásával. Cserében a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását ígérte, amely fontos ajánlat, tekintettel arra, hogy Egyiptom a legnépesebb arab ország és a térség szunnita nagyhatalma. A javaslatra azonban nem érkezett teheráni válasz, jóllehet a két ország folytatta az egyeztetéseket Szíriáról.

Irán és Egyiptom diplomáciai nyitása aggodalmat kelt a Perzsa-öböl szunnita államaiban, mert Irán támogatja a térség síita kisebbségeit.

Ahmadinezsád a nap folyamán találkozott az ország legfontosabb szunnita vallási vezetőjével, az al-Azhar mecset és egyetem nagyimámjával, Ahmad at-Tajebbel is, aki arra figyelmeztette, hogy Teheránnak jogegyenlőséget kell biztosítania Irán szunnita kisebbségének. Egyben óva intette attól, hogy beavatkozzon az öböl-menti államok belügyeibe, mindenekelőtt a "testvéri Bahreinben". A találkozójukat követő sajtótájékoztatón Tajeb nem vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.