"Gazdasági háborúban állunk az ellenséggel"

Ahmadinezsád: Irán mindeddig ki tudta védeni a szankciók hatásait

Irán mindeddig ki tudta védeni azoknak a nemzetközi szankcióknak a hatásait, amelyeket vitatott atomprogramja miatt vetettek ki rá.

2012.12.23 08:47MTI

"Gazdasági háborúban állunk az ellenséggel. A célzott büntetőintézkedések, amelyeknek ellenségeink szerint meg kellett volna bénítaniuk bennünket, azt idézték elő, hogy kevesebb kőolajat tudunk eladni. Nem engedik meg azt sem, hogy olajbevételeinkből vásároljunk. Ezt megsínyli a kereskedelem. De eddig képesek voltunk kivédeni ezeket a csapásokat, nem úgy alakult a helyzet, ahogy jósolták. Azt gondolták, hogy össze fog omlani az ország, de ez nem következett be" - mondta az elnök.
   
A nyugati országok azzal vádolják Irán, hogy atomfegyvert akar kifejleszteni. Irán tagadja ezt. Több korábbi szankció után a nyugatiak az év eleje óta olajszállítási embargóval is sújtják az országot. Emiatt az iráni olajtermelés és -export visszaesett. Devizahiány keletkezett, ami miatt októberben összeomlott a nemzeti valuta, a riál, majd nagy lett az infláció.
   
A gazdasági miniszter a múlt héten elismerte, hogy a pénzügyi szankciók miatt 50 százalékkal csökkent az ország olajbevétele.
   
Ahmadinezsád ismét elmondta: kormánya hosszú távú tervet készített azzal a céllal, hogy az ország kevésbé függjön a olajdollártól. "Nem hagyjuk a (nyugatiaknak), hogy gazdasági intézkedéseik a nyomásgyakorlás eszközévé váljanak velünk szemben" - mondta, de nem beszélt arról, hogy a szankcióknak milyen hatása van, és hogy azokat Irán hogyan védi ki. Elismerte azt is hogy a lakosságnak nehéz elviselnie a nyomást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.