Az iráni atomipart lehetetlenítenék el

Washington újabb szankciókat vezetett be Irán ellen

Washington újabb korlátozásokat vezetett be Irán ellen nukleáris programja miatt: a szankciók hét vállalatot és öt személyt érintenek, köztük az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjét.

2012.12.14 08:18MTI

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtöki tájékoztatója szerint akikre a szankciók vonatkoznak, nem léphetnek üzleti kapcsolatba amerikai cégekkel és polgárokkal, továbbá zár alá kerülnek az egyesült államokbeli kinnlevőségeik.

A korlátozások vonatkoznak Ferejdún Abbászi Davanira, a perzsa állam atomenergia-ügynökségének vezetőjére is.

A büntetőlistára került jogi- és magánszemélyek olyan technológiával és szolgáltatásokkal látták el Iránt, amelyek elősegítették az iráni urándúsítást és egy nehézvizes atomreaktor felépítését.

Azoktól a külföldi bankoktól, amelyek pénzügyi tranzakciókat bonyolítanak le a tilalmi listára került iráni cégekkel és személyekkel, ugyancsak megtagadják az amerikai pénzintézetekhez való hozzáférést.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseik azt feltételezik, hogy Teherán nukleáris fegyverprogramot folytat. Az újabb washingtoni szankciókat az iráni atomiparban résztvevő vállalatok beszerzéseinek ellehetetlenítését célozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.