Tüntetők megtámadták az épületet

Irán bezáratta heráti konzulátusát a képviseletet ért támadás miatt

Irán "újabb rendelkezésig" bezáratta a nyugat-afganisztáni Herátban működő konzulátusát, miután két napja tüntetők megtámadták az épületet.

2012.12.11 10:08MTI

Vasárnap mintegy kétszáz afgán támadt a diplomáciai képviseletre, így tiltakozva 13 afgán menekült állítólagos halála miatt, akiket szerintük iráni biztonsági erők lőttek agyon illegális határátlépés közben.
   
A tömeg kövekkel dobálta a konzulátus épületét, és betörte annak ablakait. A rendőrök csak levegőbe leadott lövésekkel tudták visszaszorítani őket.
   
"Irán magyarázatot követelt az afgán hatóságoktól az incidensre, és követelte, hogy tegyen lépéseket a hasonló esetek megismétlődésének elkerülésére" - közölte kedden a meg nem nevezett teheráni forrás. Ugyanő "hamisnak és alaptalannak" nevezve azt az indokot, amelyre a heráti tüntetők hivatkoztak.
   
Az iráni konzulátus egyik illetékese vasárnap azt közölte, hogy Teherán és az afgán hatóságok vizsgálatot indítottak az állítólagos illegális határátlépés ügyében, de sem arra, sem az afgán migránsok halálára vonatkozóan nem találtak semmilyen bizonyítékot.
   
Naponta több száz afgán próbál a határon át illegálisan Iránba jutni, hogy ott munkát találjon, amelyet több mint 30 éve háború sújtotta hazájában hiába keres. Iránban több mint 2,4 millió afgán menekült és illegális bevándorló él, többségük az 1980-as évek elején végrehajtott szovjet invázió óta. A menekültáradat másik fő célpontja a szintén szomszédos Pakisztán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.