Katonai létesítmény átvizsgálását kérik

Újabb tárgyalások kezdődtek a NAÜ és iráni illetékesek között

A parcsini katonai létesítmény átvizsgálását kérik egyebek között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, akik csütörtökön zárt ajtók mögötti újabb tárgyalásokat kezdtek Teheránban iráni illetékesekkel.

2012.12.13 16:13MTI

A Teheránhoz közel fekvő parcsini létesítményben gyanú szerint atomfegyverrel kapcsolatos kísérletek zajlanak. Az iráni kormány tagadja ezt. A hétfős NAÜ-küldöttség szerdán késő este érkezett meg Teheránba. Mint egy diplomata a NAÜ bécsi központjában közölte, a csoporthoz olyan tudósok tartoznak, akik számára még egy rövid idejű engedélyezett látogatás is elegendő ahhoz, hogy megalapozott értékelést tegyenek a létesítményben zajló tevékenységről. 

Iráni sajtóértesülések szerint egyelőre nincs szó arról, hogy a küldöttség atomlétesítményeket kereshet fel, beleértve a parcsini épületeket is. Teherán azt állítja, hogy Parcsinban hagyományos katonai bázis működik. Egy amerikai elemzőintézet friss jelentése szerint a létesítménynél nemrégiben új biztonsági gyűrűt építettek, és - légi felvételek tanúsága szerint - két épületet is feltűnő módon kibővítettek. 

Utoljára augusztusban folytak hasonló tárgyalások Teherán és a NAÜ között. A nemzetközi szervezet elsősorban azt kívánja felmérni a látogatáson, hogy Irán a korábbinál készségesebbnek mutatkozik-e most az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi aggodalmak eloszlatásában. Szerdán iráni és európai uniós diplomaták is tárgyaltak arról, mikor folytathatók az egyeztetések Teherán és a nagyhatalmak hatos csoportja között. Elképzelhető, hogy már januárban újabb tárgyalási fordulóra kerül sor, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.