Obama újraválasztása kapcsán

Ahmadinezsád bírálta a demokratikus választási rendszert

Az iráni elnök Barack Obama újraválasztása kapcsán bírálta csütörtökön a nyugati demokráciákat, és gúnyt űzött az amerikai elnökválasztás csillagászati költségeiből.

2012.11.08 19:02MTI

Mahmúd Ahmadinezsád az indonéziai Bali szigetén, az 5. Bali Demokráciafórumon szólalt fel. A tanácskozáson 11 állam- vagy kormányfő vett részt, köztük Julia Gillard ausztrál miniszterelnök és Hamid Karzai afgán elnök. Ahmadinezsád - akinek országát bírálják az emberi jogok megsértéséért és szankciókkal sújtják atomprogramja miatt - azt mondta, hogy a demokrácia olyan rendszerré vált, ahol a kisebbség uralkodik a többség felett. "Vessenek egy pillantást az európai és az egyesült államokbeli helyzetre" - mondta az iráni elnök. 

"Egy olyan választás, amely az emberek akaratának kifejeződése kellene legyen, a kapitalisták harcmezeje és a nyakló nélküli költekezés ürügye lett" - tette hozzá. A 2012-es amerikai elnökválasztáson minden eddiginél többet, 2 milliárd dolláron felüli összeget költöttek kampánycélokra. Az iráni elnök kijelentette, hogy számára teljesen közömbös, ki az amerikai választások győztese. "Jön vagy megy, győz vagy veszít, nem fontos" - mondta újságíróknak. 

"Az a fontos, hogy milyen a politikája és a magatartása. És ennek a magatartásnak kell megváltoznia". Ahmadinezsád ismét tagadta, hogy Irán atomfegyver előállítására törekedne. "Az atomfegyverek használatának korszaka lejárt. Az atomfegyverek nem hatékonyak, és akik ilyeneket halmoznak fel, politikailag visszamaradottak, szellemileg fogyatékosok" - állapította meg. "Az iráni nép nem akar atombombára szert tenni, sem ilyet építeni... Ahhoz, hogy megvédjük magunkat, nincs szükségünk atombombára" - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.