Nyugati szankciók

Ahmadinezsád szerint ez már totális háború

A Nyugat totális háborút indított Irán ellen az olaj- és pénzügyi szankciók meghirdetésével - állította kedden Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

2012.09.05 07:38MTI

Egy televíziós adásban Ahmadinezsád elismerte, hogy a nyugati szankciók problémákat okoztak az olajexportban és a pénzügyi szférában. "Vannak korlátok a pénzátutalásoknál, vannak korlátok az olajeladásnál" - mondta, mindezt "egy totális, titkos és súlyos háborúnak" minősítve. "Azonban előrehaladunk, s Isten segítségével győzni fogunk... Felszámoljuk a korlátokat" - tette hozzá, nem közölve részleteket.

Júliusban az Európai Unió betiltotta az Iránból származó olajimportot, s nem sokkal korábban pedig az Egyesült Államok szigorú intézkedéseket léptetett életbe az iráni központi bank ellen. Ezek a szankciók - amelyek az ország atomprogramjának leállítását célozták - súlyos károkat okoztak az iráni gazdaságnak.

Miközben az ázsiai ország külföldi valutabevételeinek 80 százaléka az olajexportból származik, a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint Irán nyersolaj-kitermelése a májusi napi majdnem 4 millió hordóról júliusra 2,9 millió hordóra esett vissza, s a legfőbb fogyasztók iráni olajimportja a júniusi napi 1,74 millió hordóról júliusra 1 millió hordóra csökkent.

A bankszektort és az olajipart sújtó szankciók miatt csökkent az ország valutabevétele, megdrágult az import, gyorsult az infláció, zuhant a helyi pénz értéke és a gyárak bezárása miatt sokan lettek munkanélküliek. Ennek hatására a teheráni kormány már júliusban figyelmeztette a médiát, hogy többé ne hozzon nyilvánosságra olyan információkat, például gazdasági jellegűeket, amelyek "ellentétesek a nemzeti érdekekkel." Most kedden pedig a teheráni főügyész felszólította a sajtót: tartózkodjanak attól, hogy sötét képet adnak az ország helyzetéről. "Éppen ellenkezőleg, a remény és az öröm légkörét kellene megteremteniük, s megmutatniuk, hogy kulcsszerepet játszanak az iszlám forradalom védelmében" - szabta meg a média feladatát a főügyész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.