A parcsini katonai komplexumot megtisztították?

Irán visszautasítja a NAÜ-jelentés vádjait

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter visszautasította pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előző nap közzétett jelentésében foglalt vádakat, miszerint a parcsini katonai komplexumot megtisztították, hogy meggátolják annak ellenőrzését.

2012.08.31 14:35MTI

"Az ilyen nyilatkozatoknak nincs műszaki alapjuk - mondta a miniszter az ISNA hírügynökségnek. - A szakértők tudják, hogy ezek puszta kifogások, nem lehet (csak úgy) megtisztítani egy ilyen telepet."

A NAÜ aggodalmát hangoztatta, amiért műholdas felvételek szerint a komplexum környékét megtisztították, épületeket bontottak le, s különféle anyagokat szállítottak el onnan. A NAÜ azt gyanítja, hogy ott is titkos nukleáris fejlesztések folytak, s ezek alapján Parcsin felkeresésének a lehetőségét követeli Teherántól.

Az ENSZ-hivatal szerint Irán olyan "tevékenységeket folytatott" Parcsinban, "amelyek jelentős mértékben akadályozzák az ügynökséget a hatékony ellenőrzésben" - ez egyértelmű utalás arra, hogy Teherán gyanús nyomokat tüntetett el.

Egy iráni törvényhozó "politikai indítékúnak" minősítette pénteken a NAÜ-jelentést, amely egyebek közt azzal vádolja Iránt, hogy több mint megkétszerezte urándúsító centrifugáinak számát a fordói telepen.

"E jelentés közzététele épp akkor, amikor Irán az el nem kötelezett országok értekezletének ad otthont, nem egyéb, mint politikai lépés a teheráni találkozó beárnyékolására - mondta Kázem Dzsalali, a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának tagja az ISNA hírügynökségnek. - A jelentés a lélektani hadviselés eszközének tűnik, mert Irán képes volt megmutatni tekintélyét és nemzetközi pozícióját a csúcsértekezleten."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.