Nincs új felhatalmazás

Iráni atomprogram: akciócsoportot hozott létre a NAÜ

Külön akciócsoportot hozott létre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az iráni nukleáris programmal kapcsolatos vizsgálatok és kutatások elvégzésére - derült ki szerdán egy rövid, a szakosított ENSZ-szerv alkalmazottainak készült belső tájékoztatásból.

2012.08.29 18:38MTI

Az intézkedés a NAÜ ellenőrző munkája hatékonyságának a növelését szolgálja. A legjobb szakemberekből fog állni, de nem kap semmilyen új felhatalmazást azon kívül, ami eddig is megvolt a NAÜ szakembereinek.

Az ügynökség, amely rendszeresen ellenőrzi a Teherán által következetesen békés célúnak mondott iráni atomprogramot, az elmúlt évben több ízben nyugtalanítónak nevezte a lehetőséget, hogy a programnak mégis vannak katonai vonatkozásai.

Az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok már hosszabb ideje azzal vádolják Iránt, hogy nukleáris fegyverkezési programot valósít meg.

A NAÜ-nek és Iránnak mindeddig nem sikerült megkötnie azt a megállapodást, amely lehetővé tenné az ügynökség rég halogatott vizsgálatát azokon a helyeken, ahol többek feltételezése szerint katonai célú nukleáris tevékenység folyik. Eközben Teherán harcias retorikája miatt felvetődött annak a lehetősége, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség diplomáciai forrásokból származó értesülése szerint a NAÜ-nek az iráni nukleáris programra vonatkozó legfrissebb jelentése igen kritikus megállapításokat tartalmaz. A tagállamok elé csütörtökön vagy pénteken terjesztendő dokumentum szerint az ügynökség feleslegesnek tartja, hogy elküldje megfigyelőit az iráni Parcsin katonai központba, hogy megvizsgálják az ottani nukleáris létesítményt, amelyben gyaníthatóan be nem jelentett nukleáris kísérletek zajlanak. A NAÜ nyolc hónapon keresztül próbált engedélyt szerezni a vizsgálatra, de most már nem látja értelmét, mivel a vizsgálni kívánt létesítmények egy részét lebontották. A jelentést készítő egyik diplomata szerint Irán "felgyorsította urándúsítási tevékenységét", ami bizonyítéknak tekinthető arra, hogy nukleáris fegyver előállításához használható uránra kíván szert tenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.