Szíria

Teherán szerint Aszad támogatja az iráni kezdeményezést

Bassár el-Aszad szíriai államfő támogatja Irán törekvését egy új szíriai béketervre, s üdvözli a teheráni kormány ez irányú erőfeszítéseit - idézte Aláeddín Borudzserdit, a teheráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának elnökét az IRNA iráni hírügynökség.

2012.08.27 13:55MTI

Borudzserdi vasárnap Damaszkuszban Aszaddal és más szíriai vezetőkkel tárgyalt. Irán e héten az el nem kötelezett országok teheráni csúcstalálkozóján kívánja előterjeszteni szíriai béketervét. Annak részletei még nem ismeretesek, csak annyi szivárgott ki, hogy átfogó tervezetről van szó. Irán az Aszad-rezsim legszorosabb szövetségese a térségben.

Az Al-Ahbar című libanoni újság vasárnap Ali Akbar Szalehi iráni külügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy a csúcstalálkozón Teherán olyan megoldást javasol a válságból való kilábalásra, amelyet "nagyon nehéz lesz elutasítani". Az elképzelés magába foglalja a korábbi tervek és kezdeményezések minden konstruktív elemét. Teheránban számítanak Egyiptom komoly közreműködésére - mondta a miniszter. Hozzátette: támogatják Mohamed Murszi egyiptomi elnök javaslatát, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Szaúd-Arábia és Törökország részvételéve hozzanak létre regionális munkacsoportot a szíriai rendezés érdekében. Az iráni külügyminiszter szerint országa azt akarja, hogy párbeszéd kezdődjön a szíriaiak között, és kész fogadni a kormány és az ellenzék küldöttségét. Szalehi közölte, hogy a szíriai ellenzék zöme kedvezően fogadta ezt az elképzelést. Hozzátette, hogy a tárgyalásoknak nemzeti egységkormány megalakulásához kell vezetniük, ám Bassár el-Aszad szíriai államfő további sorsáról nem ejtett szót.

A teheráni értekezletre várják Váel al-Halaki szíriai miniszterelnököt és Valíd Moallem külügyminisztert is. A csúcs vasárnap szakértői szinten kezdődött, kedden először a külügyminiszterek ülnek össze, majd csütörtökön az állam-, illetve kormányfők. Százhúsz tagországával az el nem kötelezettek mozgalma a legnagyobb szervezet az ENSZ után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.