Csúcsértekezlet

Irán nem akar atomfegyvereket

Megnyílt Teheránban csütörtökön az el nem kötelezett országok 16. csúcsértekezlete.

2012.08.30 11:00MTI

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy országa sohasem akar atomfegyverhez jutni, de sohasem mond le az atomenergia békés felhasználásának jogáról. "A mottónk: atomenergiát mindenkinek, atomfegyvert senkinek" - hangoztatta Hamenei. Az iráni vezető ugyanakkor - Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelenlétében - bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerinte "nyílt diktatúráját".
 
"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának struktúrája irracionális, igazságtalan és teljesen antidemokratikus" - mondta, hozzátéve, hogy "a világ vezérlőtermét néhány nyugati ország diktatúrája ellenőrzi". A legfőbb vallási és politikai vezető a továbbiakban azért is élesen elítélte a nyugati országokat, mert Izrael "bűnei fölött szemet hunynak", és "védik a cionista rezsimet". "Palesztina a palesztinoké, s folytatódó megszállása nagy igazságtalanság és a világbékét fenyegető veszély" - fűzte hozzá. 

A Hamenei után felszólaló Mohamed Murszi egyiptomi államfő a szíriai "elnyomó rezsimet" ítélte el. Mint mondta, "Egyiptom kész minden féllel együttműködni azért, hogy vége szakadjon a vérontásnak" Szíriában. "Mindannyiunknak teljes mértékben támogatnunk kell azok harcát, akik szabadságot és igazságot követelnek Szíriában, és ki kell fejeznünk rokonszenvünket az olyan világos politikai vízió iránt, amely támogatja (a hatalom) békés átadását egy demokratikus rendszernek" - folytatta. 

Murszi a világ "erkölcsi kötelességének" nevezte a kiállást a szíriai nép mellett "a legitimációját vesztett elnyomó rezsim ellen" vívott harcában. A széttagolt szíriai ellenzéket egységre szólította föl. Beszéde alatt a szíriai küldöttség kivonult a teremből - jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió, majd a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség is. Az egyiptomi vezető felszólalásának különös hangsúlyt ad, hogy a vendéglátó Irán a szíriai rezsim legfőbb szövetségese a térségben. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólalásában határozottan elítélte a holokauszt tagadását és Izrael létezéshez való jogának elvitatását. "Határozottan visszautasítok minden olyan fenyegetést, amellyel egy (ENSZ-)tagállam egy másiknak a megsemmisítéséről beszél, és minden gyalázkodó megjegyzést, amely tagad olyan történelmi tényeket, mint a holokauszt" - jelentette ki, egyértelműen utalva az iráni vezetők ezzel kapcsolatos visszatérő nyilatkozataira.
 
"Azt állítani, hogy Izraelnek nincs joga a létezéshez vagy hogy rasszista, nemcsak téves, hanem aláássa a mindannyiunk által vallott elvet is" - tette hozzá. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök már többször tagadta a holokauszt megtörténtét, Izraelt "rákos daganatnak" nevezte, s azt is hangoztatta, hogy a zsidó államot "le kell törölni a térképről".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.