Teheráni konferencia

Az ENSZ-főtitkár nem keresi fel az atomlétesítményeket

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nem szándékozik felkeresni az iráni atomlétesítményeket a közelgő teheráni látogatása idején.

2012.08.28 08:17MTI

Martin Nesirky szóvivő szerint az ENSZ-főtitkár ellátogat az el nem kötelezett országok eheti teheráni konferenciájára, de tervei között nem szerepel az atomlétesítmények felkeresése. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: üdvözlendő lenne, ha az iráni hatóságok megengednék, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői felkeressék ezeket a helyeket. 

Az iráni média hétfőn arról adott hírt, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szerdán érkezik Teheránba, felkeresi a natanzi atomlétesítményt és az iszfaháni üzemet, ahol húszszázalékos dúsítottságú nukleáris fűtőanyagot állítanak elő a teheráni atomkutató központ számára. Irán és a NAÜ múlt heti bécsi tárgyalásain, amelyeken a vitatott iráni atomprogram volt terítéken, nem sikerült áttörést elérni. 

A felek arra próbáltak megoldást találni, hogy miként kaphat választ a NAÜ az atomprogrammal kapcsolatos kérdéseire, és hogyan folytathat helyszíni ellenőrzéseket. Különösen a parcsini létesítménybe szeretne bejutni az ENSZ-ügynökség. Irán arra hivatkozva tagadja meg az ellenőrök beengedését oda, hogy katonai létesítményről van szó, amely nem tartozik a NAÜ-egyezmények hatálya alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.