Irán atomprogramja

Izraeli kormányfő: legyen egy "vörös vonal", amelyet Irán nem léphet át

Az izraeli kormányfő fölszólította a nemzetközi közösséget, hogy húzzon egy "egyértelmű vörös vonalat", amelyet az atomprogramot fejlesztő Irán nem léphet át.

2012.09.02 14:20MTI
hirdetés

"Ki kell mondani az igazságot. A nemzetközi közösség nem húzott meg egy egyértelmű vörös vonalat Iránnak (...) Amíg ez nem történik meg, Irán nem fogja leállítani atomprogramja fejlesztését" - mondta Benjamin Netanjahu a vasárnapi kormányülésen.

Az izraeli kormányfő félreérthetetlenül az Egyesült Államokra utalt. Izraeli illetékesek többször elmondták, határozottabb fellépést várnak el Barack Obama amerikai elnöktől.

Egy magas beosztású izraeli tisztségviselő elmondta, Izrael azt szeretné, ha Washington konkrét ígéretet tenne, hogy katonailag fellép Iránnal szemben, ha az iszlám köztársaság nem szünteti be az urándúsítást. Egy ilyen ígéret meggyőzné Izraelt arról, hogy ne támadja meg egyedül Iránt - mondta a kormányzati tisztségviselő.

A kemény izraeli retorikából egyesek arra következtetnek, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt támadást indítana Irán ellen, mert úgy számol, az újraválasztására készülő Obama elnök nem teheti meg, hogy ne segítsen a zsidó államnak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség néhány napja megjelent jelentése szerint Teherán május óta több mint a kétszeresére növelte urándúsító centrifugái számát, de az új eszközöket egyelőre nem helyezték üzembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.