Washington szerint

Ahmadinezsád nyilatkozata "visszataszító és agresszív"

Az Egyesült Államok visszataszítónak és agresszívnak nevezte hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izraellel kapcsolatos aznapi nyilatkozatát.

2012.09.25 07:34MTI

Ahmadinezsád tudósítóknak nyilatkozott, miután megérkezett az ENSZ Közgyűlése ülésszakára, New Yorkba. "Alapjában véve nem vesszük komolyan a cionisták fenyegetését... Minden védekezési eszköz a rendelkezésünkre áll, és készek vagyunk megvédeni magunkat. A nukleáris kérdés nem gond, viszont az Egyesült Államok hozzáállása Iránhoz fontos. Mi készen állunk a párbeszédre, a gondok alapvető megoldására", de csak olyan feltételek mellett, amelyek "a méltányosságon és a kölcsönös tiszteleten alapulnak" - mondta. Izraellel kapcsolatban kijelentette még, hogy "nincsenek történelmi gyökerei" a térségben, s egy bizonyos "történelmi szakaszban" zavart okoz az évezredek óta ott lévő Iránnak, de "aztán felszámolják".

Az iráni elnök ezzel figyelmen kívül hagyta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár minapi kérését, miszerint az ülésszakon részt vevő minden vezető kerülje az uszítást. Ahmadinezsád a program szerint szerdán szólal fel az ülésszakon. Az elnök a korábbi években több közgyűlési felszólalásában is olyan kijelentéseket tett, amelyek miatt a nyugati országok képviselői kivonultak a teremből.

Tommy Vietor fehér házi szóvivő az iráni elnök szavaira reagálva kijelentette: "Ahmadinezsád elnök kijelentései rá jellemzően visszataszítóak, agresszívak és vérlázítóak voltak. Ismét igazolják, hogy miért kell az Egyesült Államoknak rendületlenül elköteleznie magát Izrael biztonsága mellett, és hogy miért kell a világnak magát Iránt felelősnek tartania kötelezettségei teljes elmulasztásáért".

Washington hétfőn hivatalosan is összefüggésbe hozta az iráni állami olajvállalatot a Forradalmi Gárda elitalakulattal, és ez alapján újabb szankciókat vezethet be olyan bankok ellen, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az olajvállalattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.