A válság megoldása érdekében

A szíriai ellenzék az alelnököt elfogadná tárgyalópartnerként

A szíriai ellenzék fő tömörülése a válság megoldása érdekében hajlandó tárgyalni Faruk as-Saraa szíriai alelnökkel, de csak a rendszer békés leváltásáról.

2013.02.04 20:07MTI

Ahmed Moáz el-Hatíb az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozott a kérdésről, miután a hét végén amerikai, orosz és iráni politikusokkal konzultált a válság megoldásáról.
   
"Ha a rendszer elfogadja a párbeszédet, azt kérjük, hogy as-Saraát küldjék a megbeszélésre" - mondta el-Hatib, hozzátéve, hogy világos állásfoglalást vár Damaszkusztól, és hogy a labda immár a kormányzat térfelén van.
   
"Kinyújtjuk a kezünket a nép érdekében, és segítünk a rendszernek békében távozni... A nagyhatalmaknak nincs elképzelésük a megoldásról... Csak a szíriai nép dönthet" - jelentette ki.
   
El-Hatíb múlt héten tett tárgyalási felhívására Damaszkusz még nem válaszolt, ellenzéki sorokból viszont egyesek bírálták, és egyoldalú engedményeket vetettek a szemére. Eddig az volt a közösen hangoztatott álláspont, hogy tárgyalás csak azután lehetséges, miután Bassár el-Aszad elnök lemond a hatalmáról.
   
El-Hatíb ajánlata annak a felismerésnek lehet a következménye egyes ellenzéki vezetők részéről, hogy a harctéri győzelmet nem tudják kicsikarni, a nemzetközi közösség pedig nem fog katonai intervenciót végrehajtani Aszad megdöntésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.