Juhana Jazigit

Beiktatták hivatalába Szíria új görög-ortodox pátriárkáját

Szigorú biztonsági intézkedések közepette iktatták be vasárnap hivatalába az antiochiai görög-ortodox pátriárkátus új vezetőjét, Juhana Jazigit.

2013.02.10 15:50MTI

A Damaszkuszban rendezett ceremónián a szíriai kormányt Manszúr Azzám, az elnöki hivatal vezetője és Fajszál Mekdad külügyminiszter-helyettes képviselte. Jelen volt a libanoni maronita keresztény egyház feje, Besar ar-Raj bíboros is. Személyében évtizedek óta először látogatott maronita egyházi vezető Szíriába. 

Ez a keresztény egyház mindig élesen bírálta Szíria befolyását és katonai jelenlétét a kicsiny Libanonban. Jazigit tavaly decemberben választották meg az antiochiai pátriárkátus élére, miután elődje, Hazim pátriárka 92 éves korában meghalt. A szíriai polgárháború miatt a választást a szomszédos Libanonban rendezték. 

Az antiochiai egyháznak mintegy egymillió követője van Szíriában és Libanonban. Az új pátriárka beiktatási beszédében párbeszédet szorgalmazott a szíriai válság megoldásának érdekében. 

"Meggyőződésünk, hogy Szíria a párbeszéd és a politikai megoldás révén találja meg az üdvözítő utat, hogy elűzze az erőszakot, és az országba visszatérjen a béke, a stabilitás és a nyugalom - mondta a pátriárka, aki a X. János nevet vette fel új tisztségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.