Uniós támogatással

300 ezer eurót költött műkincsvédelemre a rendőrség

Európai uniós támogatással 300 ezer eurót költött műkincsvédelmi programra a magyar rendőrség.

2013.01.30 15:57MTI

A mintegy 20 hónapig tartó projekt lezárásaként a gyerekek számára kiírt játék díjazottainak adtak át tárgyjutalmakat szerdán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épületében Budapesten. 

Dócs András, a nyomozó főosztály vezetője ismertette: a projekt célja az volt, hogy speciális szakmai ismereteket szerezzenek és szakmai képzések, külföldi tanulmányutak, szemináriumok révén közvetítsék ezeket, továbbá hogy az egyéni értékek megóvására is felhívják a figyelmet. 

Játékra hívták a diákokat annak érdekében, hogy rajtuk keresztül a felnőttekhez is eljusson az a bűnmegelőzési célzatú felhívás, hogy készítsenek házi leltárt, fényképezzék le értékeiket, mert ez egy bűncselekmény esetén segíti a hatóságok munkáját. A játékban a diákoknak műtárgyleírásokat kellett készíteniük.
 
A projekt során a tanulmányutak, szemináriumok, belső továbbképzések mellett nemzetközi szakmai konferenciát is tartottak és kiállítást is rendeztek. Bemutattak olyan kulturális javakat, amelyek korábban bűncselekmény során kerültek el tulajdonosuktól, majd a rendőrség eredményes fellépése következtében visszakerültek eredeti helyükre. 

A kulturális javak védelmében kiemelkedő szerepe van a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, amelynek keretei között működik a műkincsvédelmi alosztály. Még 1998-ban a belügyi és kulturális tárca közötti együttműködés eredményeként alakult meg, célja pedig az volt, hogy hatékonyabb legyen a bűncselekmények során eltűnt kulturális javak felkutatása, visszaszerzése, a lopott műtárgyak értékesítésének megakadályozása, az illegális műkincsvédelem visszaszorítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.