Fehér füst szállt fel a kéményből!

Bréking: Megvan az új pápa!

A konklávé második napján, szerda este eredményesen zárult a bíborosok szavazása, a Sixtusi kápolna kéményéből felszálló fehér füst jelezte, hogy megvan az új pápa! Hogy ki ő, azt várhatóan egy órával később jelentik be.

Felszállt a fehér füst a Vatikánban! képgaléria

2013.03.13 19:07ma.hu

Megszólaltak a harangok is Rómában, miután szerda este 7 óra után 6 perccel előbb világosszürke, majd másodpercekkel később már teljesen határozottan hófehér füst szállt fel a kápolna kéményéből, ahol a bíborosok az ötödik szavazást tartották meg a konklávé kezdete óta. A bíborosok kedden délután vonultak vissza, hogy meghozzák döntésüket az új pápa személyéről, aki a két hete lemondott és nyugdíjba vonult XVI. Benedeket követi a katolikus egyház élén.

A galériához KATT a képre!


A konklávé menetrendje szerint a bíborosok naponta négyszer szavaztak, kétszer délelőtt és kétszer délután, és minden második után füstjellel adták a Szent Péter téren összegyűltek és a világ tudtára, hogy sikerült-e valakinek a támogatások kétharmadát megszerezni. Az első füst kedden este szállt fel, de akkor senki nem számított eredményre, mint ahogyan a szerda délelőtti fekete füst sem okozott meglepetést.

Érdekesség, hogy délután fél 6 után egy galamb telepedett le a kémény fedőkúpjára, amit akár jelként is lehetett értelmezni, bár ekkor még mindig kevesen hitték volna, hogy alig 36 órával a konklávé megkezdése után kiderül az új pápa kiléte. A rekordgyorsaságú döntés eredményére azonban a közvéleménynek még mintegy órát várni kell, ennyi idő múlva mutatják be az új pápát, aki az első urbi et orbi áldást is elmondja a Szent Péter Bazilika erkélyéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.