Pápaválasztás

Fekete füst az első szavazás után - még nem sikerült pápát választani

Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből kedden este az első szavazás után, vagyis előszörre nem sikerült megválasztani az új pápát. A kedd esti fekete füst láttán - 19.43-tól eregette a kémény - a Szent Péter téren az eső ellenére összegyűlt több ezres tömeg felmorajlott, majd szétszéledt.

2013.03.12 20:11MTI

Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből kedden este az első szavazás után, vagyis a 115 bíborosnak előszörre nem sikerült megválasztani az új pápát. A bíborosok szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaznak, ha szükség lesz rá. Ha a délelőtti első voksoláson megszületik a döntés az új egyházfő személyéről, akkor arról 10.30 és 11.00 óra között várható a füstjelzés.

Ekkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai is. A kedd esti fekete füst láttán - 19.43-tól eregette a kémény - a Szent Péter téren az eső ellenére összegyűlt több ezres tömeg felmorajlott, majd szétszéledt. Az egyház hercegeinek is nevezett bíborosok az éjszakát egy vatikáni szálláson, a Szent Márta-házban töltik.

A szavazásokat szerdától péntek estig rendezik meg, a szombat imanap lesz, és vasárnap folytatódik a választási folyamat, ha addig nem dönt a voksolás - kétharmados többségre van szükség - az új pápa személyéről. XVI. Benedeket 2005-ben a negyedik, II. János Pált 1978 októberében a nyolcadik, I. János Pált ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik "körben" választották pápává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.