Pápaválasztás

Megkezdődött a konklávé második napja

Vatikánvárosban megkezdődött szerda délelőtt a konklávé második napja, amelyen a pápaválasztó bíborosok legfeljebb négyszer szavaznak, kétszer délelőtt, kétszer pedig délután.

2013.03.13 10:41MTI

A katolikus egyházfő megválasztásához a 115 pápaválasztó bíboros kétharmadának támogatására van szükség. Bármely szavazás után, ha az eredményes, felszáll a fehér füst. 

Az eredménytelenséget jelentő fekete füst csak a második, illetve a negyedik voksolás után szállhat fel. Füstjelekre 10.30 és 12.30 között, illetve 17.30 és 19.30 között bármikor lehet számítani. 

Ha eredményes egy szavazás, akkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai. Az eső ellenére több ezren gyűltek össze kedd este a Szent Péter téren. A fekete füst láttán a tömeg felmorajlott, majd szétszéledt. 

Ha szerdán sem sikerül pápát választani, akkor csütörtökön és pénteken is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok. 

Ha pénteken sem lesz eredményes a voksolás, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást. Új pápa választására azért van szükség, mert XVI. Benedek február 28-án lemondott. 

Joseph Ratzingert 2005-ben a negyedik, Karol Wojtylát (II. János Pált) 1978 októberében a nyolcadik, Albino Lucianit (I. János Pált) ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik "körben" választották pápává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.