Ezen keresztül játszották ki a blokádot

Egyiptom vízzel árasztja el a gázai csempészalagutakat

Az egyiptomi hadsereg vízzel árasztja el a Gázai övezetbe vezető csempészalagutakat - közölték egyiptomi és palesztin illetékesek.

2013.02.13 19:49MTI

Az alagútrendszer létfontosságú a palesztinok számára, becslések szerint ezen érkezik az összes áru 30 százaléka az Izrael által 2007-ben bevezetett blokád kijátszásával.

A Reuters brit hírügynökség tudósítói vasárnap látták, amint az egyik alagútba cementet és sódert vittek, majd hirtelen elárasztották vízzel. Helyiek szerint két másik alagutat is víz borít, amelyet az egyiptomiak szándékosan pumpáltak az átjáróba.

Egy nevének elhallgatását kérő egyiptomi - Sínai-félszigeti - biztonsági illetékes elmondta, hogy öt napja kezdték meg az alagutak elárasztását egy közeli kút vizének az átszivattyúzásával.

Augusztus óta, amikor palesztin fegyveresek 16 egyiptomi katonát öltek meg a gázai határ közelében, több tucatnyi alagutat romboltak le. Kairó szerint egyes fegyveresek az alagutakon hatoltak be Egyiptomba, ezt a palesztinok tagadják.

A lépés meglepte és felbőszítette a Gázai övezetet kormányzó iszlamista Hamász szervezetet, amelyet a Kairóval való kapcsolatok javulásában reménykedett, miután az iszlamista Mohamed Murszit választották meg Egyiptom elnökévé.

Egy Hamász-illetékes megerősítette, hogy Egyiptom ismét hozzáfogott az alagutak lerombolásához, de részleteket nem árult el. Azt sem kívánta kommentálni, hogy az intézkedést az egyiptomiak arra az időre időzítették, amikor a palesztin szervezetek képviselői Kairóban találkoztak, hogy a közöttük lévő súlyos nézetkülönbségekről tárgyaljanak.

Az egyik alagút Ajed néven bemutatkozó tulajdonosa szerint Murszi megválasztása óta fokozódtak az alagutak bezárását célzó intézkedések. A sínai-félszigeti támadás óta 150 vagy 200 alagutat zártak be szerinte.

Az alagutak üzemeltetői attól tartanak, hogy a föld alá beleszivattyúzott víz hatására az alagutak összeomolhatnak, emberéleteket követelve. Januárban hat palesztin halt meg, amikor beomlott egy alagút. Gázai emberi jogi csoportok szerint 2007 óta 233-an haltak meg az alagutakban, közöttük becslések szerint 20-an különböző izraeli légitámadások következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.