Megállapodás a Hamásszal

Enyhül a gázai határblokád - az ENSZ üdvözli

Az ENSZ üdvözölte azt, hogy Izrael enyhített a Gázai övezet blokádján, ami a zsidó állam és palesztin területet ellenőrző Hamász megállapodásának köszönhető.

2013.01.04 07:59MTI

Martin Nesirky, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte csütörtökön, hogy üdvözlendő a korlátozások mindenfajta enyhítése, ami elősegíti az áru bevitelét a palesztin területre. Emlékeztetett arra, hogy Izrael és a Hamász egyezsége nemcsak meghatározott termékek beviteléről szól, hanem biztonsági garanciákat is tartalmaz a palesztin fél részéről, nevezetesen, hogy nem jutnak be Gázába fegyverek és más, tiltott termékek.

Izrael vasárnap, 2007 óta első ízben engedélyezte, hogy tíz, kavicsot szállító teherautó keljen át a gázai-izraeli határon. Egy nappal korábban Egyiptomból útépítéshez és -karbantartáshoz szükséges építőanyagok érkeztek az övezetbe.

Az izraeli védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a blokád enyhítése a Hamásszal november vége óta, Kairó közvetítésével zajló tárgyalásoknak az eredménye. A Hamász a blokád felszámolását szabta feltételül annak, hogy véget vessen a zsidó állam elleni támadásoknak. Jóllehet Izrael leszögezte, hogy az összes korlátozás feloldásáról szó sem lehet, a mostani blokádenyhítés arról tanúskodik, hogy Egyiptom közvetítő szerepe továbbra is hozza gyümölcseit - hangsúlyozzák az ENSZ New York-i központjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.