Ünnepségeken vesz részt

Megkezdte gázai látogatását a Hamász vezetője

Negyvenöt év után először lépett palesztin földre pénteken Háled Mesaal, a Gázai övezetet uraló Hamász katari emigrációban élő vezetője, hogy részt vegyen a radikális iszlamista szervezet megalakulásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségeken.

2012.12.07 14:57MTI

Mesaal 11 éves korában, az 1967-es "hatnapos háború" után hagyta el Ciszjordániát, Kuvaitban nőtt fel, azóta is mindig külföldön élt. A Gázai övezetben még soha nem járt, pénteki érkezése után először megcsókolta a földet - jelentette az izraeli média.
 
Tizenöt Hamász-vezető társaságában már csütörtökön az övezetbe érkezett Mesaal felesége leányaikkal együtt. Gázába tart a ciszjordániai Hebronból a Hamász katonai szárnya november 14-én megölt vezetőjének, Ahmed Dzsabarinak a rokonsága is. Mesaal a szombatra tervezett évfordulós ünnepségek fénypontjaként beszédet mond a szervezet felvonulásán, és háromnapos programjában a nyilvánosságra hozott program szerint szerepel a Hamászt alapító Ahmed Jaszin sejk otthonának, valamint Dzsabari házának a meglátogatása is. 

Csütörtökön már elkészítették a felvonulás ünnepi tribünjét, amelynek dekorációja a "Felhőoszlop" hadművelet idején Izraelt lövő M-75-ös rakéta 13 méteres másolata, amelyre ráírták, hogy "Gázában készült". A látogatás mindössze két héttel követi az izraeli "Felhőoszlop" hadműveletet, amelynek idején mintegy 15oo rakétát lőttek ki az övezetből izraeli területre, miközben Izrael körülbelül ugyanennyi légicsapást mért a Gázai övezetre. 

"Mesaal látogatása a megszállással szembeni ellenállás győzelmének a gyümölcse" - mondta Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő. A Ciszjordániát irányító rivális, világi nacionalista Fatah párt is elfogadta több mint egy évtized után első alkalommal a meghívást a Hamász 25-ik születésnapi ünnepségére, amiben a két szervezet közeledésének újabb jelét látják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.