Többek között terrorizmusért

A gázai katonai bíróság 15 évre ítélt egy Fatah-parancsnokot

A gázai katonai bíróság terrorizmusért, fegyverek és robbanószerek engedély nélküli birtoklásáért 15 évi börtönre ítélte Zaki asz-Szakánit, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű radikális szervezet egyik parancsnokát.

2013.01.09 10:17MTI

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai a Mahmúd Abbász palesztin elnök irányítása alatt álló Fatah szervezet fegyveres szárnya. Szakánit 2008 augusztusában vették őrizetbe terrorcselekmény elkövetésének gyanújával, amelyben a Hamász radikális szervezet öt tagja meghalt. 

A támadás még azelőtt történt, hogy a Hamász ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. A Fatah élesen elítélte a gázai bíróság ítéletét, amelyet igazságtalannak és politikailag motiváltnak nevezett. Közleményükben Szakániról azt írták, hogy a brigádok neves vezetője, s egyike a legjobb harcosoknak. Elítélése néhány órával azelőtt történt, hogy az egyiptomi fővárosban, Kairóban megkezdődnek a Hamász és a Fatah kibékülését célzó tárgyalások. 

Az ítélet úgy is értelmezhető, hogy a Hamász erősíteni kívánja a két szervezet közti vetélkedést. A tervek szerint szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök Kairóba utazik, hogy tárgyaljon arról, miként vessenek véget szervezeteik viszályának. 

Háled Mesaal, a Hamász vezetője már Kairóba érkezett, hogy ugyanerről folytasson megbeszélését Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. A Maan jelentésében kiemelte: hivatalosan nem tervezik, hogy Abbász és Mesaal személyesen is találkozzon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.