Helyhatósági választások

A ciszjordániai önkormányzatok felét a Fatah nyerte meg

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah hétfőn bejelentette, hogy a helyhatósági választásokon megnyerte a 93 települési önkormányzat több mint felét, és túlnyomó többséggel győzött azokon a településeken, ahol versenytárs híján közfelkiáltással választottak.

2012.10.22 17:37MTI

Ciszjordániában szombaton tartottak helyhatósági választásokat. A Fatah listái - a Növekedés és Függetlenség koalíció néven - győztek 41 települési tanácsban, ahol szövetséges nélkül indultak - közölte Ahmed Aszaf, a mozgalom szóvivője. "A mozgalom győzött 14 másik tanácsban is, ahol külső személyekkel közösen indult" - tette hozzá. A Fatah győzött továbbá 147-ben abból a 178 választókörzetből, ahol egyetlen jelöltlista volt, és így nem volt voksolás - közölte még a szóvivő. 

A Hamász által bojkottált szombati szavazás volt az első palesztin választás azóta, hogy ez az iszlamista szervezet 2006-ban megnyerte a parlamenti választásokat. November 24-én tartják meg a választásokat a fennmaradó 82 településen, ahol most senki sem állított listát. A Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben nem tartották meg a voksolást. Bár a szavazást csak a 353 ciszjordániai település mintegy egynegyedében tartották, valamennyi nagyvárost és a szavazásra jogosultak 52 százalékát érintette.
 
Az adott körülmények között a helyhatósági választás tulajdonképpen a Fatah fegyelmezettségének és belső erőviszonyainak a próbája volt. A szervezet a konkurens listákon induló több aktivistáját kizárta. Nábluszban viszont egy volt polgármester győzött függetlenként a mozgalom hivatalos jelöltjével szemben. A részvételi arány 54,8 százalékos volt a Központi Választási Bizottság adatai szerint, amely nem számolt be olyan incidensről, amely befolyásolta volna a szavazás kimenetelét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.