Új lakásokban helyezik el a lakókat

Ciszjordánia - Felszámolják a legnagyobb zsidó vadtelepet

Felszámolják a legnagyobb zsidó vadtelepet Ciszjordániában. Erről állapodtak meg hosszú tárgyalások után a Jeruzsálemtől északra létesített Migrón lakói vasárnap este az államügyészséggel.

2012.03.12 11:59MTI

Az engedély nélkül épült telep lakóit az onnan két kilométerre lévő, kormányengedéllyel létesült Pszagot telepen, egy szőlősdombon építendő lakásokban helyezik majd el.
   
A Benni Begin tárca nélkül miniszter vezetésével folytatott tárgyalások hónapokon át tartottak, miután a legfelsőbb bíróság egy tavalyi határozata szerint a lakóknak ez év március 31-ig kellett volna elhagyniuk a vadtelepet. A bíróság azért rendelte el Migrón kiürítését, mert az palesztin magánterületen jött létre. A telepesek válaszul harccal fenyegetőztek.
   
A mostani megállapodás értelmében a mintegy hatvan családnak három éven belül kell elköltöznie. Az otthagyott épületeket azután az izraeli hadsereg egy "civil projektre" fogja felhasználni az online lap szerint.
   
Izrael különbséget tesz a kormányjóváhagyással épült telepek és az illegálisan létesült vadtelepek között, a nemzetközi jog viszont mindkettőt törvénytelennek tekinti. A Sálóm Ahsav (Békét Most) nevű izraeli pacifista szervezet bírálja, hogy egyre több vadtelepet utólagosan legalizál a kormány. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben nagyjából félmillió zsidó telepes él két és fél millió palesztin között.
   
Jariv Oppenheimer, a Békét Most főtitkára "egy bírói döntés megkerülésének" nevezte a mostani megállapodást, úgy vélve, hogy annak következménye csak újabb telepek építése lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.