A politikus a dél-ciszjordániai Hebronba tartott

Izraeliek letartóztatták a palesztin parlament elnökét

A politikus kabinetirodájának igazgatója közölte: izraeli katonák letartóztatták csütörtök este egy ciszjordániai ellenőrzőpontnál a palesztin parlament Hamász-tagságú elnökét, Azíz Dvejket.

2012.01.20 07:40MTI

Azíz Dvejket és Háled Tafist a Rámalláh és Jeruzsálem közötti úton vették őrizetbe.
   
Ahmed Bahár, a palesztin parlament ugyancsak Hamász-tag alelnöke úgy vélte, hogy Izrael ezzel a lépéssel az egymással rivalizáló palesztin frakciók megbékélési folyamatát és esetleges egyesítését akarja megtorpedózni, akadályozni igyekszik a palesztin törvényhozás ciszjordániai tevékenységét és az idénre tervezett palesztin választások megtartását.
   
"A történtek miatt Mahmúd Abbásznak azonnal be kell jelentenie az ammáni tárgyalásoknak a népünk, a parlament és annak elnöke részéről történő leállítását, és ezzel határozottan üzennie kell a megszálló (Izraelnek), hogy folytatólagosan elkövetett bűne nem marad válasz nélkül, és azt nem fogja eltussolni a Palesztin Hatóság" - jelentette ki Bahár gázai sajtóértekezletén, utalva arra, hogy a közvetlen tárgyalások lehetőségéről izraeli-palesztin megbeszélések folynak a jordániai fővárosban.
   
Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a letartóztatások hírét, Abbász hivatala pedig egyelőre nem fűzött megjegyzést a történtekhez.
   
A földrajzprofesszor Dvejk 2006-ban került a Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) élére, miután ugyanabban az évben a Hamász megnyerte a választásokat. Amióta a Hamász 2007-ben kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet a Fatah-mozgalommal szemben, a palesztin parlament tevékenysége gyakorlatilag Ciszjordániára szorítkozik.
   
A Hamász és az Abbász vezette Fatah a közelmúltban ígéretes erőfeszítéseket tett a megbékélésére, és ennek a folyamatnak a részét képezi a palesztin parlament működésének helyreállítása is.
   
Izrael a palesztin parlament 74 Hamász-képviselője közül így már 21-et vett őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.