Az enyhülés jegyében

Tízezrek ünnepelték Gázában a Fatah születésnapját

A Fatah és a Hamász közti enyhülés jegyében több tízezres, egyes források szerint százezres tömeg ünnepelte pénteken a Fatah mozgalom megalakulásának 48. évfordulóját a Gázai övezetben.

2013.01.04 16:58MTI

A Hamász 2007-es gázai hatalomátvétele óta először ünnepelték az övezetben nyilvánosan sárga Fatah-zászlós tömegek a rivális szervezet születésnapját, amelyen Mahmúd Abbász palesztin elnök több tanácsadója is részt vett. A felvonulást több ezer hamászos rendőr biztosította az izraeli rádió szerint. 

A rendezvényre a Fatah párt képviseletében az övezetbe utazott és beszédet mondott Dzsibril Radzsúb, a palesztin biztonsági erők volt parancsnoka, Nabíl Saat volt külügyminiszter, Abdul Azíz Sahín, a párt egyik alapítója és Fadva Bargúti, a terrorcselekményekért egy izraeli börtönben ötszörös életfogytiglani büntetését töltő Marván Bargúti felesége. A jelenlévők hatalmas kivetítőn követhették a Rámalláhban maradt Abbász beszédét. 

Abbász beszédében dicsőítette a palesztin ügyért meghalt sahidokat”, mártírokat, köztük a Hamász és más palesztin szervezetek halottait is, valamint az övezet blokádjának megszüntetésére szólította fel Izraelt. "Népünk megszállás és ostrom alatt él, küldetésünk az, hogy erőfeszítéseinket egyesítsük fővárosunk, Jeruzsálem megmentéséért” mondta. Közel a győzelem, és hamarosan találkozunk a Gázai övezetben”, tette hozzá a palesztin elnök. 

Nabíl Saat bejelentette, hogy Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke gratulált a Fatahnak, valamint reményét fejezte ki a két párt kibékülésére és további együttműködésére. Az esemény sikere egyaránt siker a Fatah és a Hamász számára”, közölte a rendezvény előtt Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője. 

A pozitív légkör egy lépés a nemzeti egység újrateremtésének útján” - mondta. Kairóban előkészületek kezdődtek a két párt meghívására a két héten belül kezdődő tárgyalásokhoz - közölte egy egyiptomi illetékes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.