Észak-Korea

Az ENSZ BT elítélte a kísérleti atomrobbantást

Élesen elítélte az újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást, és "megfelelő lépéseket" helyezett kilátásba Phenjannal szemben kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

2013.02.12 19:48MTI

A testület a nap folyamán sürgősséggel ült össze, és zárt ajtók mögött vitatta meg állásfoglalásának szövegét. Az egyhangúlag elfogadott nyilatkozat - amelyet Kim Szung Hvan, a BT soros elnöki tisztségét betöltő Dél-Korea külügyminisztere olvasott fel - kimondja: a testület élesen elítéli az újabb kísérleti atomrobbantást, amelyet a nemzetközi béke és biztonság elleni egyértelmű fenyegetésnek tekint.

A külügyminiszter jelezte: a BT tizenöt tagállamának képviselői azonnal megteszik az előkészületeket egy olyan BT-határozat kidolgozásáról szóló tárgyalásokra, amely "megfelelő lépéseket" helyez kilátásba Phenjannal szemben.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a zárt ülés után újságírók előtt "rendkívül provokatívnak" minősítette az újabb robbantást. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a nemzetközi közösség nem fogja eltűrni a vele szembeni további kihívásokat, amelyekkel Phenjan csak erősíteni fogja nemzetközi elszigeteltségét. Az amerikai diplomata leszögezte: Washington kész több területen - így akár pénzügyi téren is - újabb szankciókat alkalmazni.

Észak-Korea a nemzetközi figyelmeztetések ellenére kedden végrehajtotta újabb, harmadik kísérleti atomrobbantását. A KCNA phenjani állami hírügynökség közleményében azt írta: sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantást, amelynek célja az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.