Lehet még több is

Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását

Észak-Korea végrehajtotta kedden harmadik kísérleti atomrobbantását.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.02.12 07:29MTI

Ezt dél-koreai és japán források jelentették, miután a természetes földrengésektől eltérő földlökést mértek a Koreai-félsziget északi felén. A dél-koreai hadsereget azonnal riadókészültségbe helyezték, és Ri Mjong Bak államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát. 

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azonnal kezdeményezte a testület összehívását. A BT várhatóan még kedden összeül. A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a keddi robbantást hamarosan továbbiak követik vagy Phenjan egy újabb rakétakísérletet is végrehajt. 

A japán meteorológiai ügynökség szerint az 5,2-es fokozatú földlökést helyi idő szerint 11.57-kor (közép-európai idő szerint 3.57) érzékelték, körülbelül egy kilométeres mélységből. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.
 
Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) bécsi központja szintén megerősítette kedden, hogy "szokatlan szeizmikus eseményt" észleltek Észak-Koreában, mégpedig a korábbi, 2006-ban és 2009-ben végrehajtott atomrobbantások körzetében, azaz Phenjan nukleáris kísérleti telepén. A világtól elzárkózó rezsimnek ENSZ-határozatok tiltják a nukleáris és rakétatechnológia fejlesztését. 

Phenjan nem tett közzé hivatalos közleményt a robbantásról, amelynek végrehajtását január végén helyezte kilátásba. A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyanakkor - egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva - azt jelentette, hogy Phenjan hétfőn tájékoztatta a vele szövetséges Pekinget és az ellenségének kikiáltott Washingtont is arról, hogy nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A japán kormány szintén bejelentette, hogy összehívja nemzetbiztonsági tanácsát.

KATT a képre! >>>


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.