Éppen harmadik kísérleti atomrobbantására készül

Észak-koreai propagandafilm egy lángokban álló amerikai városról

A gazdaságilag gyenge Észak-Korea messze áll attól, hogy rakétacsapást mérhessen egy amerikai városra, legutóbbi propagandavideója mégis egy ilyen támadást vetít előre, miközben a phenjani vezetés éppen harmadik kísérleti atomrobbantására készül.

2013.02.06 12:23MTI

A világtól elzárt ország Uriminzokkiri (A mi nemzetünk) című félhivatalos weboldalára szombaton felkerült és világszerte sokak által megosztott videó egy lángokban álló amerikai várost mutat - a 2001. szeptember 11-i terrortámadás jeleneteit idézve fel -, mindezt olyan képzeletbeli fotós álmaként, aki egy leendő észak-koreai űrrepülőgép fedélzetén kering a Föld körül.
   
A kezdetleges animációban megjelenő űrhajó az Unha-9 feliratot viseli, az ablakából látható műhold pedig a Kvangmjongszong-21 jelzést. A valóságban Észak-Korea tavaly decemberben interkontinentális ballisztikus rakétájának harmadik változatával, az Unha-3-mal hajtott végre kísérletet, ahogy az azzal űrbe juttatott műholdja is a sorozat harmadik tagja.
   
A propagandafilmet a We Are the World című egykori amerikai sláger zenekari változata kíséri, a képsorok koreai felirata pedig a következő: "Fekete füst látszik valahol Amerikában. Úgy látszik, a gonoszság fészke lángra lobbant az általa szított tűztől."
   
A filmet azóta a háborús videojátékokat forgalmazó Activision cég szerzői jogi reklamációja nyomán eltávolították a YouTube videomegosztó portálról - mivel a lángokban álló város képeit az észak-koreaiak a jelek szerint a sorozat egyik részének főcímjelenetéből emelték át -, más weboldalakon azonban továbbra is elérhető.
   
A phenjani vezetésnek tavaly decemberben harmadik próbálkozásra sikerült műholdat feljuttatnia a világűrbe, a nagyhatalmak szerint azonban a manőver valójában egy nagy hatótávolságú hordozórakétával végrehajtott kísérlet volt, s arra az ENSZ újabb szankciókkal válaszolt.
   
Észak-Korea, amely az 1950-1953-as koreai háború óta formálisan máig hadban áll Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal - csak fegyverszünetet kötöttek -, január végén az Egyesült Államoknak címzett újabb fenyegetések kíséretében jelentette be, hogy hamarosan újabb kísérleti atomrobbantást és rakétakísérleteket hajt végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.