"Rendkívül sajnálatos"

A japán kormányfő bírálta az atomrobbantást

Abe Sindzo japán miniszterelnök elítélte és "rendkívül sajnálatosnak" nevezte kedden, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, mert azzal Phenjan "megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy sor határozatát".

2013.02.12 11:25MTI

Abe azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze. Ezután a kormányfő a parlamentben közölte: "utasítottam a minisztereket, hogy gyűjtsenek össze és elemezzenek ki minden lehetséges információt, valamint hogy erősítsék meg az ellenőrző rendszert." S hozzátette: "a nemzetközi közösséggel együttműködve minden lehetséges intézkedést meg fogunk hozni ennek a problémának a megoldására, köztük azt, hogy felülvizsgáljuk a (Phenjannal szembeni) szankcióinkat." 

Az ENSZ-ben hozott szankciókon kívül Japán saját büntetőintézkedéseket is bevezetett Phenjan ellen, miután Észak-Korea 2006-ban végrehajtotta első atomrobbantását. Ezek közé tartozik a teljes kereskedelmi embargó és vízummegtagadás az észak-koreai állampolgároknak. Ezen kívül japán lakosok csak külön engedéllyel utalhatnak pénzt Észak-Koreába. A védelmi minisztérium bejelentette: vizsgálni fogják, hogy a robbantás nem okozott-e sugárszennyezést a légkörben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.