Élesen elítélte

Atomrobbantás: Obama gyors és hiteles fellépést sürget

Élesen elítélte és provokációnak nevezte az amerikai elnök kedden az észak-koreai atomrobbantást.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.02.12 09:03MTI

Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket - hangsúlyozta Barack Obama a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményben. "Ezek a provokációk nem teszik biztonságosabbá az országot " - jelentette ki az amerikai elnök a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantásra reagálva, amelynek célja Phenjan szerint "a nemzetbiztonság és az ország szuverenitásának megvédelmezése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben". 

"Ahelyett, hogy erős és virágzó országgá válna, Észak-Korea egyre elszigeteltebb, népe pedig egyre szegényebb lesz, amikor téves megfontolásból tömegpusztító fegyvereik és hordozóik birtoklására törekszik" - tette hozzá Barack Obama. A harmadik észak-koreai atomrobbantást nem egészen egy nappal azelőtt hajtották végre, hogy Obama megtartja éves beszédét az unió helyzetéről. 

A keddi beszédben - amelyet több millió amerikai kísér figyelemmel a képernyő előtt - az elnök szinte biztosan kitér a kommunista ország által végrehajtott robbantásra. Obama ezzel kapcsolatban "súlyosan provokatív lépést" említett, és hozzátette, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ-szel szembeni és más nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettségeit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatban tiltotta meg Észak-Koreának atomfegyver, illetve nukleáris rakéta kifejlesztését.
 
A BT a soros elnök Dél-Korea kezdeményezésére várhatóan még kedden ülést tart. "Erősíteni fogjuk szövetségeseinkkel és partnereinkkel való szoros együttműködésünket egy határozott lépés megtétele érdekében"- szögezte le Obama, külön utalva a hatoldalú tárgyalások résztvevőire. A Kína, az Egyesült Államok, a két Korea, Japán és Oroszország részvételével folytatott - jelenleg szünetelő - hatoldalú tárgyalások célja, hogy rábírják Phenjant atomprogramja leállítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.