Az "egyik legkorszerűbb a világon"

Új vadászgépet mutatott be az iráni elnök

Egy új, iráni fejlesztésű vadászgépet mutatott be szombaton a nyilvánosságnak Mahmúd Ahmadinezsád államfő, azt állítva, hogy ez a harci gép az "egyik legkorszerűbb a világon".

2013.02.02 12:50MTI

Ahmadinezsád az állami televízióban is sugárzott teheráni bemutatón azt hangoztatta: a Káher-313 (Hódító-313) típusú gép kifejlesztése azt mutatja, hogy Irán a katonai technológiák terén egyre inkább képes önmagára támaszkodni. Az új gép szerinte nem jelent fenyegetést senki számára, kifejezetten védelmi céllal fejlesztették ki. Már több ezer óra próbarepülésen van túl, és a pilóták elégedettek voltak a tulajdonságaival - tette hozzá.

Ahmad Vahidi védelmi miniszter közölte, hogy a Hódító-313 teljesen "hazai gyártmány", iráni mérnökök fejlesztették ki. A gép kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, képes alacsony magasságokban repülni, rövid kifutópályáról felszállni, észrevétlenül berepülve az ellenség légterébe légicsapásokat végrehajtani - tette hozzá.

Nyugati katonai szakértők szerint Irán légiereje valószínűleg csupán néhány tucat elöregedett orosz vagy - még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett - amerikai harci gépből áll. A fegyverembargó miatt régóta nehézségekbe ütközik a szükséges alkatrészek beszerzése, ezért Irán még a nyolcvanas években saját katonai fejlesztésekbe kezdett, és azóta hadrendbe állította saját harckocsiját, valamint páncélozott csapatszállító járműveket, rakétákat, torpedókat és drónokat is gyártott.

A perzsa állam 2007-ben kezdte az első, saját gyártmányú vadászgépe, a Villám sorozatgyártását, amelynek a későbbiekben volt egy továbbfejlesztett változata is, a Mennydörgés. Nyugati katonai szakértők szerint ez a gép orosz hajtóművekkel van felszerelve, és lényegében az F-5 típusú amerikai vadászgépnek a másolata, amelyet Teherán még a hetvenes években, az iráni sah uralkodása idején szerzett be az Egyesült Államoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.