Kiszabadítottak 11 foglyot a börtönből

Szíriai felkelők elfoglaltak egy állambiztonsági központot Deir-ez-Zórban

Szíriai felkelők, köztük az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges iszlamisták kedden elfoglaltak egy állambiztonsági központot a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, és kiszabadítottak legkevesebb 11 foglyot a börtönből.

2013.01.29 14:59MTI

Egy, az interneten elhelyezett videofelvételen ujjongó férfiakat lehetett látni géppisztollyal a kezükben az épület előtt. Néhányan közülük fekete zászlót lobogtattak, rajta az an-Nuszra Front szíriai dzsihádista csoport nevével, amely a szomszédos Irakban tevékenykedő al-Kaida-szárnnyal áll kapcsolatban.
   
A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának közleménye szerint az állambiztonsági központ teljes elfoglalását ötnapos heves harcok előzték meg. A kormányerők légicsapásokat is mértek a létesítményre, hogy kiszorítsák onnan a felkelőket. A harcok veszteségeiről nincsenek értesülések.
   
Deir-ez-Zór - amely a hasonló nevű szíriai tartományban fekszik - heves harcok színtere volt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje elleni népfelkelés kezdete, 2011 márciusa óta.
   
Harcok folytak kedden az észak-szíriai, a török határ közelében fekvő Rász-el-Ajnban is a szíriai lázadók és a kurd fegyveresek között. A felkelők mintegy két hete küzdenek a Kurd Népi Védelmi Alakulatok fegyvereseivel. Az összecsapásokban eddig már több tucatnyian veszítették életüket.
   
Ugyancsak kedden a hadsereg repülőgépei több légicsapást mértek a felkelők állásaira Damaszkusz környéki nyugtalan falvakban és városokban, köztük Gútában és Jaldában, és tüzérséggel is lőtték a szíriai főváros több elővárosát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.