Szíria

Aszad bukása esetén Jordánia megakadályozza a menekültek beáramlását

Bassár el-Aszad elnök rendszerének összeomlása esetén Jordánia megakadályozza a szíriai menekültek tömeges beáramlását, ehelyett Szíriában hoz majd létre egy "biztos menedéket" a megvédelmezésükre.

2013.01.17 20:12MTI

Abdullah Enszur jordániai miniszterelnök kijelentése tükrözi a hásemita királyság aggodalmát. Jordánia eddig 285 ezer szíriai menekültet fogadott be, és ezzel máris túlzottan igénybe vette szűkös egészségügyi, oktatási, víz- és energiaforrásait.
 
Jordánia amiatt is aggódik, hogy az Aszad bukását követően esetleg kialakuló törvénytelen állapotok és a káosz Szíria déli határán átlépve a Közel-Keleten nyugodt, biztonságos szigetnek számító Jordániába is behatol. "Ha a rendszer összeomlik, és újabb menekültáradat indul meg, megállítjuk, és az országukban tartjuk őket" – mondta a kormányfő hivatalában újságíróknak. 

Enszur közölte: az újabb exodus fogadása helyett Jordánia inkább különleges erőket küld Szíriába, hogy "biztos menedékeket" hozzanak létre a szíriaiak számára a saját országukon belül. A kormányfő azt nem közölte, hogy szerinte Aszad megbukik-e vagy sem, csak annyit mondott, hogy Jordánia az elmúlt hetekben nem állt kapcsolatban a szíriai rendszerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.