Az orosz kormány szervezi

Szíria - megkezdődött az orosz állampolgárok evakuálása

Megkezdődött kedden a távozni óhajtó orosz állampolgárok szervezett evakuálása Szíriából. A libanoni határon négy autóbusznyi ember, főként nő és gyerek kelt át.

2013.01.22 16:53MTI

A bejrúti orosz nagykövetség egyik alkalmazottja - aki a határon várta a csoportot - elmondta, hogy a kiutazást az orosz kormány szervezi. Ez az első ilyen orosz kormányzati lépés a szíriai belső konfliktus közel két évvel ezelőtti kezdete óta.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ez eddig a legerősebb jele annak, hogy Oroszország kétségesnek tartja Bassár el-Aszad rendszerének fennmaradását.

Orosz források hétfőn közölték, hogy Libanonon keresztül szállítják el száz állampolgárukat, valószínűleg azért, mert a damaszkuszi repülőtér környékén kiújultak a harcok. Őket ezrek követhetik, köztük sok olyan orosz, akinek szíriai házastársa van. Később az evakuálás tengeri úton is folytatódhat.

Az orosz védelmi tárca, a külügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek minisztériuma még tavaly év végén készítette el az evakuálás tervét. Akkor a damaszkuszi orosz konzuli körzetből 402, az aleppói körzetből 615 orosz polgár jelezte, hogy el szeretné hagyni a közel-keleti országot.

A feltételezések szerint Szíriában körülbelül 30 ezer orosz állampolgár tartózkodik, de közülük csak 3-5 ezret tartanak nyilván a külképviseleteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.