Szíriában rendezzenek megbékélési konferenciát

Aszad elmozdítása elfogadhatatlan a szíriai külügyminiszter szerint

Elfogadhatatlannak nevezte Bassár el-Aszad elnök elmozdítását a szíriai külügyminiszter.

2013.01.20 07:35MTI

Szombat esti televíziós nyilatkozatában Valíd Moallem az ENSZ és az Arab Liga megbízottjának válaszolt. Lahdar Brahimi ugyanis néhány nappal ezelőtt arra utalt, hogy a szíriai elnök nem játszhat szerepet a jövőbeni rendezésben.
   
A külügyminiszter - aki Aszad egyik fő bizalmasának számít - az interjúban leszögezte, hogy senki sem kérdőjelezheti meg Bassár el-Aszad pozícióját. Moallem úgy vélte: a válságból való kiutat csakis az az elnök által korábban előterjesztett javaslat jelentheti, hogy rendezzenek parlamenti választást a közel-keleti országban, de azon csak az úgynevezett nemzeti ellenzék vehet részt.
   
A külügyminiszter felszólította a különböző fegyveres csoportokat, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt az Aszad által javasolt nemzeti párbeszédben. A miniszter azt állította, hogy az új kormányban minden olyan erő részt vehet, amely elutasítja a Szíria elleni külföldi intervenciót.
   
A szíriai államfő a hónap elején a damaszkuszi operaházban azt indítványozta, hogy Szíriában rendezzenek megbékélési konferenciát azok részvételével, akik "nem árulták el Szíriát". Aszad elképzelése szerint össznemzeti párbeszéd révén koalíciós kormány alakulna, amely megrendezné a választást. Általános amnesztiát hirdetnének, és népszavazásra bocsátanának egy nemzeti chartát, amely szavatolná az ország egységét - jelezte az elnök, ragaszkodva ahhoz, hogy mindez az ő felügyelete alatt menjen végbe.
   
Az ellenzék a megtűrt belső rendszerbíráló csoportokat is beleértve elutasította a csomagot, amelyet a Nyugat részéről is kemény kritika ért. Washington szerint az elnöke terve elrugaszkodott a valóságtól, és csak egy újabb kísérlet arra, hogy tovább maradhasson hatalmon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.