Köztük nők és gyerekek

Ellenzék: száznál több civil halt meg a szíriai hadsereg támadásában

Száznál több civil halt meg - köztük nők és gyerekek - a közép-szíriai Homsz környékén a hadsereg kedd reggel kezdett, 24 órás támadásában.

2013.01.17 13:56MTI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint összesen 106 halottja volt a város körüli gyümölcsösök elleni támadásnak.
   
A londoni székhelyű emigráns szervezet szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az áldozatok egy része bennégett a saját házában, másokat szúró- vagy vágófegyverekkel öltek meg. Volt olyan család, amelynek 14 tagjával végeztek, köztük három gyerekkel, és volt egy klán, amelynek 32 tagját ölték meg.
   
A Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez közelálló al-Vatan című újság szerint a hadseregnek "sikerült jelentősen előrenyomulnia" Homsz környékén a lázadók rovására. Helyszíni források szerint viszont, amelyeket az OSDH idézett, nincsenek is felkelők a szóban forgó, Homsz központjától öt kilométerre lévő körzetben. A civil szervezet szerint a város csaknem ezer lakója menekült a bombázások elől a gyümölcsösökbe.
   
Az újságírókra vonatkozó szigorú korlátozások miatt független forrásból lehetetlen megerősíteni ezeket a jelentéseket.
   
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "szentségtörésnek" nevezte csütörtökön azokat a híradásokat és nyilatkozatokat, amelyek szerint a szíriai rezsim bombázásai okozták legalább 87 ember halálát kedden az észak-szíriai nagyváros, Aleppó egyetemén. "Láttam tegnap a CNN-en olyan híreket, amelyek nem zárták ki, hogy a támadást az ország fegyveres erői hajtották végre. Ennél nagyobb szentségtörést el sem tudok képzelni" - nyilatkozott a tádzsikisztáni látogatáson járó Lavrov.
   
A washingtoni külügyminisztérium közleményében elítélte "a szíriai rezsim gyilkos támadását az aleppói egyetem ellen", olyan szemtanúkra hivatkozva, akik látták, hogy a szíriai hadsereg repülőgépei hajtották végre a csapásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.