"Helyre akarják állítani a demokráciát"

Szíriai ellenzéki találkozó lesz Párizsban

Január 28-án Párizsban tart tanácskozást a szíriai ellenzék.

2013.01.20 16:15MTI

Laurent Fabius francia külügyminiszter elmondta az Europe 1 rádiónak adott interjúban: a novemberben Katarban megalakult Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója és annak fő támogatói lesznek jelen a párizsi tanácskozáson. 

Megjegyezte, hogy már több mint száz ország elismerte az ellenzéki ernyőszervezetet, amelynek vezetői "egyszerűen helyre akarják állítani a demokráciát Szíriában". A francia külügyminiszter igyekezett kisebbíteni annak a jelentőségét, hogy radikális iszlamisták vannak a szíriai fegyveres ellenzék soraiban. Mint mondta, az an-Naszr Front tagjai "Irakból jöttek", és "kisebbségben vannak" Szíriában. 

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje vegyi fegyvereket vetett be december 23-án Szíria középső részén, Homszban, Fabius azt felelte: a francia hírszerzés és más országok titkosszolgálatai utánajártak ennek, és nem erősítették meg, hogy a szíriai kormányerők valóban vegyi fegyvereket vetettek volna be. 

A francia külügyminiszter az interjúban megismételte: Aszadnak távoznia kell Szíria éléről, "amilyen gyorsan csak lehet". A szíriai ellenzék vezetői a hét végén Törökországban, Isztambulban tanácskoztak zárt ajtók mögött egy átmeneti emigráns kormány létrehozásáról, az ellenzéknek megígért, de még nem teljesített pénzügyi segítségről, a fegyverszállításokról és külföldi diplomáciai képviseletek létesítéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.