Korrupció miatt ítélték el őket

Leköszönőben megkegyelmezett régi szövetségeseinek a dél-koreai elnök

A leköszönő dél-koreai államfő hivatali megbízatása záróakkordjaként kegyelemben részesített kedden 55, korrupció miatt elítélt személyt, köztük több régi barátját és hatalomra kerülését elősegítő egykori bizalmasát.

2013.01.29 08:05MTI

A Ri Mjong Bak által kihirdetett amnesztia mások mellett 12 politikusra, öt egykori kormányilletékesre és két képviselőre is vonatkozik. Köztük van Cshun Sin Il, az államfő régi támogatója és barátja, akit csúszópénzek elfogadása miatt ítéltek el, illetve Cshoj Szi Jung, akit a leköszönő elnök politikai mentoraként és bizalmasaként emlegetnek politikai körökben. Távozhat a börtönből Pak Hi De volt parlamenti elnök és Kim Hjo Dzse, a leköszönő elnök egykori politikai főtanácsadója, aki szavazatvásárlás miatt került börtönbe.

Pak Gun Hje megválasztott elnök - akit február végén iktatnak be hivatalába - hatalommal való visszaélésnek minősítette az elnöki kegyelmet.

"Az elnöki hatáskörök túllépésé és a népakarattal ellenkező lépés olyan emberek kegyelemben részesítése, akiket korrupcióval összefüggésbe hozható bűncselekmények miatt ítéltek el" - hangoztatta a megválasztott elnök szóvivője. A leköszönő államfő szóvivője viszont azzal vágott vissza, hogy az elnöki kegyelem összhangban van a hatályos törvényekkel, és nem jelent hivatali hatáskörrel való visszaélést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.