Dél-koreai elnökválasztás

Kína kész együttműködni az új dél-koreai vezetéssel

Kína kész együttműködni Dél-Korea új vezetőivel és kiszélesíteni a kétoldalú kapcsolatokat az egész ázsiai régió fejlődése és jóléte érdekében.

2012.12.20 11:42MTI

Hua Csun-jing hozzátette: Hu Csin-tao államfő már elküldte gratulációját a szerdai dél-koreai elnökválasztást megnyerő Pak Gun-hjenek. A szóvivő megjegyezte: idén 20 éve, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Kína pedig hajlandó a kétoldalú együttműködés elmélyítésére és kiszélesítésére.
   
A Koreai-félsziget békéjének és stabilitásának fenntartása az egész ázsiai régió fejlődéséhez és jólétéhez hozzájárul - hangsúlyozta Hua. Peking számos alkalommal bátorította arra Észak- és Dél-Koreát, hogy párbeszéddel és együttműködéssel javítsa a kétoldalú kapcsolatait, hogy a félsziget független és békés egyesülése megvalósulhasson - mondta a szóvivő, hozzátéve: Északkelet-Ázsia békéje és stabilitása nemcsak a régió, de az egész világ számára fontos.
   
A Hszinhua hírügynökség csütörtöki kommentárjában úgy fogalmaz: Pak elnöksége új lehetőséget jelent a kínai-dél-koreai kapcsolatok számára. Az írás megjegyzi: Pak folyékonyan beszél mandarinul (a kínai hivatalosan is használt változata), elnöksége erősítheti a kétoldalú kommunikációt és mélyítheti a kölcsönös bizalmat.
   
A Global Times a koreai elnökválasztással kapcsolatos cikkében azt írja: sajnálatos, hogy az előző szöuli vezetés ideje alatt megromlottak a kínai-dél-koreai kapcsolatok. Paktól az várható el, hogy mérsékelt irányvonalat képvisel majd. A lap megjegyzi: ha Dél-Korea komolyan veszi a Pekinggel való stratégiai partnerséget, puszta retorika helyett jószándékot és konkrét cselekvést kellene felmutatnia. A Global Times hosszú távon stabil kínai-koreai kapcsolatokat valószínűsít, mondván, Peking tiszteletben tartja Szöult, az pedig érdekelt Kína felemelkedésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.