A jövő heti rakétaindítás

Dél-Korea újabb kísérletet tesz Naro-1-es típusú rakétája felbocsátására

Dél-Korea január 30-án újabb, immár a harmadik kísérletet tesz arra, hogy útnak indítsa Naro-1 típusú rakétáját fedélzetén egy műholddal.

2013.01.24 11:09MTI

Az oktatási, tudományi és technológiai minisztérium az illetékes állami bizottságra hivatkozva azt a tájékoztatást adta, hogy a felbocsátás előkészítése és a várható időjárási viszonyok alapján lehetséges a rakéta jövő heti startja.
   
A Naro-1-es hordozórakéta első fokozata Oroszországban készült, míg a második Dél-Koreában.
   
Szöul már kétszer próbált meg - 2009-ben és 2010-ben - felbocsátani műholdat, egyik próbálkozás sem volt eredményes. Az első kísérletnél a kétlépcsős, 33 méter hosszú hordozórakéta az áramvonalas burkolatának egyik, 300 kilogrammos része nem vált le idejékorán a második fokozatról, és a műholdat emiatt nem tudták Föld körüli pályára állítani.
   
A harmadik indítást tavaly októberre tervezték, de azt is elhalasztották. Egy hónappal később pedig, november 11-én néhány perccel a kitűzött idő előtt állították le az indítást, mert a hordozórakéta második, szilárd hajtóanyagú fokozatában műszaki hiba keletkezett.
   
Ha sikeres lesz a jövő heti rakétaindítás, Dél-Korea lesz a világ 13. állama, amelyik képes Föld körüli pályára állítani műholdat. Erre az űrprogramra 2002 óta 475 milliárd dollárt költöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.