Szigetvita

Térképszoftver-gyártóknál tiltakozik Dél-Korea szigetnevek miatt

A Google után az Apple-nek is tiltakozását fejezte ki a dél-koreai kormány szerdán, amiért a cég térképszoftvere a vitatott japán-tengeri szigetek koreai neve mellett a japán elnevezést is feltünteti.

2012.10.31 10:35MTI

A szöuli külügyminisztérium egy tisztviselője elfogadhatatlannak nevezte az amerikai cég lépését, és közölte, hogy habár "az Apple magánvállalat, a (dél-koreai) kormány nem engedhet e kérdésben, így arra szólítja fel az Apple-t, hogy tegyen eleget követelésének".
   
Az Apple iOS 6 mobil operációs rendszerére kiadott térképszolgáltatásának angol nyelvű verziója a Szöul fennhatósága alatt álló, de Tokió által magáénak tartott terület Koreában használatos Dokdo elnevezése mellett a japán Takesima és az angolszász világban elterjedt Liancourt-sziklák nevet is feltünteti. A szoftver dél-koreai piacra szánt verziója ugyanakkor csak az ottani nevet használja.
   
Szöul a múlt héten a Google-nál is tiltakozását fejezte ki, amiért a cég internetes térképszolgáltatásának frissített verziója a Dokdo helyett a Liancourt-sziklák elnevezést használja.
   
A Japán és Dél-Korea között nagyjából félúton elhelyezkedő szigetekkel kapcsolatos vita augusztusban éleződött ki a két ország között, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök meglátogatta a mindössze 0,18 négyzetkilométeres területű földdarabot.
   
Az Apple térképe korábban egy másik szigetvitát illetően is érdekes megoldást alkalmazott: a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert területet kétszer tüntették fel a térképen, egyszer a japán, egyszer a kínai név alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.