Szöul kérte

A közfelháborodás miatt elhalasztották a japán-dél-koreai katonai paktum aláírását

Az utolsó pillanatban elhalasztotta az első kétoldalú katonai együttműködési megállapodás aláírását Japán és Dél-Korea.

2012.06.29 14:34MTI

A halasztást Szöul kérte mindössze 20 perccel a tervezett ceremónia előtt, a korábbi gyarmatosítójával kötendő paktum okozta közfelháborodás miatt. A megállapodás "szembemegy a közhangulattal, és nem elfogadható annak siettetett aláírása" - mondta a lépést kezdeményező dél-koreai kormánypárt frakcióvezetője. A szerződés egy információ-megosztási rendszert alakítana ki a két ország fegyveres erői között. Egyebek mellett a rakétavédelemmel, az észak-koreai atomprogrammal és Kína katonai műveleteivel kapcsolatos értesüléseiket osztanák meg egymással. 

A Gemba Koicsiro japán külügyminiszter által történelmi jelentőségűnek nevezett megállapodás megfogalmazása azt jelzi, hogy a két ország egyre erősebb aggodalommal figyeli a regionális biztonsági folyamatokat - elsősorban Észak-Korea rakétaprogramját és a kínai hadsereg modernizációját. Ugyanakkor a történelmi sebek és az azokból fakadó társadalmi ellenérzések, illetve a Dokdo-szigeteket érintő területi vita miatt az együttműködés nehézkes köztük, dacára annak, hogy mindketten az Egyesült Államok szövetségesei. 

A Koreai-félsziget 1910 és 1945 között japán gyarmati uralom alatt állt, amelynek emlékei a mai napig élénken élnek. A Korea Times című napilap pénteki vezércikkében azt írta, hogy "a japánok még nem lehetnek (Korea) igaz barátai", mivel a szigetország "nem gyakorolt őszinte bűnbocsánatot Korea brutális gyarmatosítása miatt". A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Dél-Korea nagyobb kereskedelmet folytat Kínával, mint Japánnal és az Egyesült Államokkal együttvéve, márpedig a paktum megkötése - illetve Ri Mjong Bak elnök további stratégiai lépései - elidegeníti Pekinget Szöultól. Egy másik lap, a JoongAng Daily viszont azt írta, hogy a paktumra szüksége van Dél-Koreának. "Minél több minőségi információnk van az Észak-Koreáról, annál nagyobb biztonságban vagyunk" - olvasható a lap vezércikkében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.