Túl magason a túl kicsi emberek

Lavina vitt el öt japánt a Mount McKinleyn

Japán hegymászók jártak szerencsétlenül Észak-Amerika legmagasabb hegyén.

2012.06.17 23:29MTI

Öt japán hegymászóra zúdult lavina Észak-Amerikai legmagasabb hegyén, az alaszkai Mount McKinleyn; egyikük túlélte a szerencsétlenséget, négyen vélhetően meghaltak az amerikai hatóságok tájékoztatása szerint.

A hegymászók épp lefelé ereszkedtek a 6194 méter magas hegyről, amikor lavina sodorta el őket. Az amerikai nemzeti parkszolgálat helyi idő szerint szombaton arról tájékoztatott, hogy a 69 éves túlélő egy 18 métert zuhanva egy hasadékba esett, ahonnan sikerült kimásznia. A többieket - egy 64, egy 50, egy 56 és egy 63 éves férfit - viszont eltemette a lavina hordaléka, és nem tudni róluk. Vélhetően mind meghaltak: vagy a hótömegtől, vagy a baleset okozta sérülésekben.

A japán hegymászók után indított keresést havazás és szél hátráltatja.

Az öt férfi a leggyakoribb úton mászott, 2011-ben ezen haladt a Mount McKinley csúcsa felé a hegymászók 92 százaléka.

A Denaliként is ismert hegy ugyan nem tartozik a világ legmagasabbjai közé, de mivel északon fekszik, a levegő sokkal ritkább arrafelé, mint az Egyenlítőhöz közelebb fekvő társain. Ez, valamint az Alaszkában uralkodó zord időjárás és alacsony hőmérséklet különösen veszélyessé teszi a Mount McKinley megmászását.

A hegyen 2009-ben és 2010-ben is négyen haltak meg, 2011-ben pedig legkevesebb öten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.