Japán sportemberrel bővült a csapat

Már huszonkilencen a hegymászók elit klubjában

Japán sportember, Takeucsi Hirotaka révén 29 fősre bővült a világ hegymászóinak elit klubja, amelynek tagjai meghódították a bolygó mind a 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsát.

2012.05.28 16:22MTI

A japán sportember szombaton vált a hivatalos nyilvántartások szerint addig 28 főt számláló csoport tagjává azzal, hogy meghódította a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsát.
   
A 180 centiméter magas és mindössze 60 kilós Takeucsi Hirotaka 1995-ben - akkor még diákként - mászta meg az első nyolcezres hegycsúcsát a Himalája-hegységben, a 8463 méter magas Makalut, Tibet és Nepál között.
   
A hegymászó három hegycsúcson használt oxigénpalackot. Amióta azonban a német Ralf Dujmovits-csal mászik, lemondott az oxigénpalack használatáról, de még a magashegyi teherhordókról és vezetőkről, a serpákról is. Dujmovits, a neves osztrák hegymászónő, Gerlinde Kaltenbrunner férje, maga is tagja a nyolcezresek klubjának.
   
Takeucsi Hirotaka egy alkalommal majdnem "fennmaradt" a hegyen: 2005-ben 7650 méteres magasságon ödéma alakult ki az agyában, miközben a Mount Everesten mászott.
   
A világon elsőként az olasz Reinhold Messner hódította meg az összes nyolcezres hegycsúcsot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.