Az államfő ellenőrizi a védelmi létesítményeket

A dél-koreai elnök Jonpjong szigetére látogatott

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök csütörtökön váratlanul Jonpjong szigetére látogatott, amelyet két évvel ezelőtt Észak-Korea ágyúkkal lőtt, komoly válságot kirobbantva a Koreai-félszigeten.

2012.10.18 12:35MTI

A dél-koreai elnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint az államfő azért látogatott a szigetre, hogy a 2010 novemberében történt tüzérségi támadás második évfordulója előtt ellenőrizze az ottani védelmi létesítményeket és a harckészültséget.

A két évvel ezelőtti incidens, amely négy halálos áldozatot és 18 sebesültet követelt, az egyik legsúlyosabb volt a két fél között az 1950-1953-as koreai háború óta.

Ri Mjong Baknak ez az első látogatása a szigeten 2008-as hatalomra kerülése óta. Szakértők útját kapcsolatba hozzák a két ország közötti, tengeri határként szolgáló elválasztó vonal körül kirobbant vitával.

A vonalat nem sokkal a koreai háború vége előtt határozta meg az ENSZ-csapatok parancsnoksága. Phenjan ezt hivatalosan sosem ismerte el, és azt követeli, hogy déli irányba "mozdítsák el".

A Sárga-tengernek ebben a térségében 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben véres összetűzések voltak a két ország őrhajói között. Két évvel ezelőtt, 2010 márciusában, Észak-Korea egy torpedóval ebben a térségben süllyesztett el egy dél-koreai hadihajót. Negyvenhat tengerész halt meg a támadásban.

A napokban a dél-koreai sajtóban olyan értesülések jelentek meg, amelyek szerint 2007-ben Ro Mu Hjon akkori dél-koreai elnök a Korea-közi csúcstalálkozón az immár néhai Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek azt mondta, hogy Szöul nem fog ragaszkodni az elválasztó vonal megtartásához "jelenlegi formájában".

A dél-koreai elnök most Jonpjong szigetén radaregységeknél és egy tüzérségi századnál tett látogatásán arról beszélt, hogy Dél-Korea erőteljes ellencsapást mér északi szomszédjára, ha az a két évvel ezelőttihez hasonló támadást indítana. Hozzátette azonban, hogy Szöul célja nem egy háború, hanem a provokációktól való elrettentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.